Waarom-diathermische-rookafzuiging

Waarom-diathermische-rookafzuiging

WAAROM DIATHERMISCHE ROOKAFZUIGING?

Rookafzuiging in operatiekamers is opgenomen in de Arbocatalogus voor ziekenhuizen . Niet voor niets, want diathermische rook is slecht voor de gezondheid. In dit artikel geven we de 5 belangrijkste redenen voor goede rookafzuiging van chirurgische rook.

Gezichtsbescherming werkt onvoldoende

Rookvorming in de operatiekamer is niet of nauwelijks te voorkomen. Wat u als ziekenhuis of privékliniek wél kunt voorkomen, is dat uw personeel én uw patiënten bloot worden gesteld aan diathermische rook .

Natuurlijk hebt u in uw OK-protocol opgenomen dat het OK-team mondkapjes en gezichtsmaskers dragen. Helaas bieden deze onvoldoende bescherming. De partikels van bacteriën en virussen van bijvoorbeeld HPV en HIV, maar ook van gemuteerd DNA-materiaal zijn zo klein dat ze door de mond- en gezichtsbescherming heen gaan. Rookafzuiging biedt echter uitkomst. Door direct en zeer lokaal de vrijgekomen rook en gassen af te zuigen, voorkomt u inademing van en mogelijke besmetting via de diathermische rook. Rookevacuatie draagt dus is zeer hoge mate bij aan gezondere werkomstandigheden en vergroot de patiëntveiligheid. De rook kan immers ook in de bloedbanen van de patiënt terecht komen.

Meer zicht, betere focus voor chirurg
Daarnaast vergroot u met rookevacuatie de veiligheid van zowel uw OK-team als de patiënt. Rook belemmert immers het zicht van zowel het te opereren gebied als bij laparoscopische procedures. Bij deze procedure ontstaat veel rook die zonder afzuiging of afvoer de videobeelden vertroebelt. Om de operatie zo secuur en optimaal mogelijk te laten plaatsvinden is rookafzuiging van groot belang. Ook al om irritatie aan de ogen te voorkomen. Sommigen ervaren ‘prikkende ogen’ door diathermische rook. Het is evident dat dit het zicht vermindert en de concentratie verkleint.

Stankoverlast leidt af
Tot slot veroorzaken de gassen die bij de operatie vrijkomen een onaangename geur. Deze stankoverlast is niet alleen vervelend, het kan het OK-team ook afleiding en verminderde concentratie bezorgen. Kortom, er zijn verschillende redenen om rookafzuiging in de operatiekamers van ziekenhuizen, poliklinieken en privé-klinieken serieus te nemen.

Belangrijke redenen voor diathermische rookafzuiging in het kort:

  • beschermt de gezondheid van uw OK-team
  • beschermt de gezondheid van uw patiënt
  • creëert beter zicht en focus voor de chirurg
  • voorkomt wazige videobeelden tijdens laparoscopische procedure
  • verdrijft stankoverlast

Wilt u weten hoe u in uw ziekenhuis, polikliniek of privékliniek de rookafzuiging het beste kunt realiseren? Wij informeren u graag!