Diathermische-rook

Diathermische-rook

 

Wat is DIATHERMISCHE ROOK ?

Wat is diathermische rook?

Diathermische rook, ook wel chirurgische rook genoemd, is een gevaarlijk bijproduct dat tijdens operaties in ziekenhuizen, poliklinieken en privé-klinieken ontstaat bij het gebruik van elektro-chirurgische pennen, lasers, ultrasone apparaten en andere chirurgische instrumenten. 

Diathermische rook tijdens operaties

Chirurgisch gereedschap en instrumenten creëren een gasvormig materiaal dat bestaat uit gassen, dampen en deeltjes met zowel toxische als biologische componenten. Te veel bacteriën en virussen overleven diathermie. Enkele voorbeelden hiervan zijn HPV en HIV, maar ook gemuteerd DNA-materiaal kan in de rook aanwezig zijn.

Gevaar voor gezondheid

Diathermische rook is onvermijdelijk tijdens veel operaties in ziekenhuizen, poliklinieken en privéklinieken. Het is vanuit de veiligheid en gezondheid van het OK-team en de patiënt van belang dat deze gevaarlijke rook goed wordt afgezogen; de rook kan immers worden ingeademd. Alleen een gezichtsmasker biedt onvoldoende bescherming; de partikels zijn dermate klein dat ze er doorheen gaan.

Slecht zicht en stankoverlast

Naast gevaren voor de gezondheid kent diathermische rook ook andere nadelen. De rook belemmert tijdens de operatie het zicht van de chirurg en vertroebelt het videobeeld op basis waarvan de chirurg zijn ingrepen doet. Een ander nadeel voor het zicht is de mogelijkheid van geïrriteerde ogen. Ook produceert de diathermische rook een vervelende geur die voor sommigen ervaren wordt als stank. Tot slot, stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (stAZ) noemt als oplossing puntafzuiging chirurgische rook.

Wilt u meer weten over rookafzuiging in operatiekamers? Lees dan ons artikel over het waarom van diathermische rookafzuiging.